fredag 24 januari 2014

TGIF

Jag är så sjukt trött! Den här veckan har varit minst sagt krävande med väldigt långa dagar. Idag var första dagen jag var hemma innan 18, övriga dagar har det varit allt mellan 18 och 19.

Låååånga dagar som sagt, med mycket information och nya grejer att lära sig. Men samtidigt som det har varit tufft som fanken så har det varit jätteroligt!
Det tog mig en hel vecka att få kläm på temperering av choklad och pralintillverkning, men det har varit så jäkla värt det!
Just nu är jag rätt sugen på att köpa bra pralinformar och experimentera hemma. Men formar och choklad är dyrt, det duger tyvärr inte med IKEAs billiga skitformar om man vill göra snygga praliner med fyllning. Och bra choklad kostar också, med tanke på mängden som går åt. Ett hett tips är att undvika blockchoklad som pesten. Endast folk utan vett och sans använder blockchoklad. Det måste vara kvalitetschoklad, men det behöver absolut inte vara de allra dyraste märkena dock.
Hur som... Jag har fått till tempereringen och vet oftast vad som är fel när pralinskalen blir skitdåliga (oftast slarv eller oförmåga att tänka till från min sida), så jag är nöjd.
Tyvärr tog det så lång tid för mig att få till tekniken att jag bara hann göra en sorts pralin, men det gör inte så mycket för nu känns det som att det har lossnat för mig.

Min första pralin någonsin! Helt galet! Trodde aldrig att jag skulle kunna tillverka något dylikt!
Så.... Skalet är vit choklad och som fyllning snodde jag ihop en citrontryffel som blev skitgod, på ren svenska. Tyvärr blev hela kombinationen lite för söt och jag hade velat haft bättre bett och syrlighet i citrontryffeln, men den fina lilla pralinen var absolut inte otäck. Däremot lyckades jag nog få fukt i hela satsen med choklad, för det var konstiga vita prickar i mina praliner plus lite luftbubblor. Nåja, tempereringen var ju prima iallafall och det ser man på att chokladen blir jätteglansig när den stelnat. 
Nästa vecka kommer vi få köra rätt fritt och då ska jag passa på att göra fler praliner! Alltså det är en konst att få till en perfa pralin där skalet är spegelblankt och tillräcklig tunnt, inte har dumma luftbubblor (för då har man snart mögel i pralinen), har massor med fyllning och inte smälter bort i näven. Som bonus ska den smaka gott också. Jag blir svett bara av att tänka på det!

Som grädde på moset hade vi ett litet prov också idag. Vi fick göra två marsipanfigurer under tidspress (20 minuter på den första och 40 minuter på den andra) samt gjuta pralinskal med tempererad choklad. All in all så gick det ganska bra, men jag är som sagt fruktansvärt trött och sliten.
Så TGIF - thank god it's Friday.

1 kommentar:

  1. Ja du blir säkert bagare med tiden, det verkar ju gå bra det där med lite övning.

    SvaraRadera