onsdag 1 januari 2014

Smälla, small, dumjävel

Då var nyår över och som vanligt svämmar Facebook över av efterlysningar. Inte på folk, men på hundar som blivit skrämda och sprungit bort.

Det är så jäkla onödigt! Varför hålls vi med fyrverkerier? Det är väl en fornlämning från tiden när vi trodde att häxor och onda andar skulle komma och äta upp oss eller nåt. Är det inte dags att vi lämnar skiten bakom oss? Är det så himla viktigt att vi får smälla lite raketer?

På polisens hemsida kan man läsa följande;

"Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus."

På kommunens hemsida finns information om att inom Örebro stadskärna (jo dom har ritat upp på en karta) får man inte använda sig av fyrverkerier alls om man inte har tillstånd.

"Enligt Örebro kommuns lokala ordningsföreskrifter krävs tillstånd av polismyndigheten för att använda fyrverkerier i centrala Örebro. På kartan nedan ser du det exakta området. Utanför det området får fyrverkerier användas på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från kl. 16 till kl. 01 dagen efter. Övriga tider krävs tillstånd av polismyndigheten."

Jaha. Vem ser till att detta efterföljs? Jag läste nu på morgonen om en kvinna som fått sin hund ihjälskrämd för att några dumjävlar kastade in smällare på hennes tomt.
Märkligt hur lätt det tas på ämnet från myndigheters sida, men så länge ingen människa dör så är det väl inte så viktigt.
Vi hundägare kanske borde beväpna oss? Licens för skjutvapen? Varför då? Dom med smällarna bryr sig ju inte om lagen så varför ska vi? Och så skjuter vi idioterna i fötterna.
Den enda trösten är väl att det alltid är någon fåne som spränger bort händer och ansikte. Av mig får de inga sympatier. Det borde snarare vara fler som skadar sig så att vi kommer närmare ett förbud.

Jag är nog lyckligt lottad, Tyra bryr sig inte ett dugg om fyrverkerier och liknande ljud. Men jag lider som fan med dom vars husdjur inte tar det hela lika bra. Och så alla dessa stackars hundar som skräms ihjäl eller panikslaget sliter sig ur koppel, lyckas ta sig ur hemmet etc och försvinner. Mardröm!
Skulle den dagen komma och någon beter sig illa mot mina djur så begår jag mord.

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med dig, man kan ha roligare för pengarna än att smälla upp dom, nä förbjud skiten helt och hållet..

    SvaraRadera